top of page

Dnes budem trochu negatívny.


Minule som videl na fb propagovanie biznisu na Amazone. V texte stálo niečo v zmysle: "Nenechajte sa nalákať na dropshipping, lebo sa môžete chytiť do pasce nízkej marže! Poďte predávať na Amazon."

V duchu som sa zasmial a povedal si: „A tam len uvidíte aké pasce vás čakajú.“

Ale o tom je každé podnikanie, vždy sa niečo objaví. Otázka len je ako na danú situáciu zareagujeme a či bude pre nás na konci znamenať stratu, alebo zisk.

Pred pár dňami ma Amazon postavil pred situáciu, kedy som musel urobiť na prvý pohľad ťažké rozhodnutie a "zbaviť " sa svojho najpredávanejšieho produktu, ktorý v úvodzovkách naštartoval moju kariéru na Amazone a vďaka ktorému vznikol aj tento blog. Presne po štyroch rokoch som ho musel odstrihnúť a...ale poďme po poriadku.

Je len jedna vec, ktorá ma na Amazone naozaj štve. Jeho snaha byť najspravodlivejší a najobjektívnejší. Na mysli mám ten cirkus, ktorý robí okolo referencií. Pred pár dňami mi vymazal referencie od ľudí, ktorí si kúpili produkt za plnú cenu, boli spokojní, tak dali referenciu, o ktorú som ich ani nepýtal.

Ale na druhej strane rozmýšľam, kde je aspoň náznak spravodlivosti a objektivity zo strany Amazonu, keď ja ako predajca zalistujem produkt, vytvorím preňho komplet listing, ktorý ho rozbehne, krvopotne mu nazbieram desiatky referencií a potom príde nejaký Jóžin z bážin, zalistuje sa na môj produkt, naskladní si ho na FBA a v tom momente mu amz pridelí buybox a mňa drbne do odkazu ako nejakú druhú možnosť. To akokeby váš biznis bol, že máte vlak, ktorým prevážate ľudí a príde takýto Jóžin, vyhodí vás z kabíny von a začne ľudí prepravovať on.

No a to bola presne tá chvíľa, kedy som sa musel rozhodnúť čo ďalej. Našťastie sa znovu objavil pri mojom listingu ešte jeden technický problém, ktorý mi uľahčil rozhodnutie. Z času na čas sa mi totiž stalo, že mi pri mojom produkte začalo zobrazovať obrázok úplne iného produktu, z úplne inej kategórie. Vždy som to riešil cez support, ktorý to potom minimálne tri týždne dával do poriadku. To isté sa stalo aj teraz, tak som si povedal, že sral to pes, nech si to rieši nový predajca.

Ja som dal ruky od tohto listingu úplne preč a vytvoril som pre svoj produkt nový s novým ean kódom. Síce som prišiel na chvíľu o všetky prvé strany a o všetky referencie, ale ostala mi databáza takmer 200ky klientov, ktorí si tento produkt objednávali opakovane.

Každému jednému som poslal takýto mail:

Hello Valeriu

Matus here. I am writing to You because I know that you like our XYproduct and there are some new technical changes about this product. We had to create a new listing because some technical issues appeared around the old one.

Unfortunately, we have lost all the reviews and after four years we are starting from scratch again.

Therefore dear Valeriu if You will decide to order our product again, then You will find it through this new link. https://www.amazon.co.uk/...

As our Thank You for Your longlasting favor please use the coupon code NEWSTART

Kind regards

Matus

Vďaka dobrým vzťahom, ktoré sa mi za ten čas podarilo so zákazníkmi vytvoriť, už prišli cez nový listing prvé objednávky a pomaličky sa vraciam aj na prvé strany.

Pre túto chvíľu sa mi podarilo situáciu vyriešiť, ale aj tak budem musieť začať rozmýšľať nad získaním UK VAT nr. aby som mohol naskladniť tovar cez FBA a úplne odstaviť všetkých Jóžinov.

Pre dnes toľko z môjho denníka.

Držte sa a nech Vám všetko vychádza.

m.


Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page