top of page

Nikto nechce kupovať váš produkt? FBA by mohlo pomôcť (ale nie je to FBA na ktoré myslíte)


Dnes sa chcem pristaviť pri otázke, na ktorú odpoveď bude hľadať určite každý, kto sa rozhodne zalistovať svoj prvý produkt na amazone. Tá otázka príde pri kolonke FEATURES a DESCRIPTION. a bude znieť „ČO TU MÁM NAPÍSAŤ?!!“ alebo presnejšie „AKO TO MÁM NAPÍSAŤ, ABY TO ZÁKAZNÍKOV OSLOVILO?“

Ukážem vám jednoduchý spôsob,ktorý využívam pri tvorení opisov pre vlastné, alebo vaše produkty. Odteraz ho budete môcť využiť aj vy. Vďaka tomu dokážete jednoduchšie získať pozornosť klienta a ľahšie ho presvedčiť ku kúpe.

Tento spôsob vytvárania textov pre akýkoľvek produkt, alebo službu má skratku FBA.

Skôr než si prejdeme čo ktoré písmenko znamená, potrebujete si uvedomiť jednu vec. Ľudia si nekupujú produkt len preto, že je to produkt(doplňte si akýkoľvek produkt). Ľudia si kupujú produkt, alebo službu kvôli tomu, čo im ten produkt prinesie, alebo čo to pre nich urobí.

Ak ste žena a kupujete si napríklad rúž, tak pri výbere sa vám v hlave objaví obraz, na ktorom sa vidíte ako s tým rúžom na perách budete vyzerať. Rozmýšľate či vám pristane, či budete ešte viac príťažlivá.To je to, čo pre vás ten rúž urobí a čo od neho očakávate. Alebo ak si napríklad kupujete tabletky na chudnutie, tak si ich nekupujete kvôli tomu, že vás baví jesť tabletky, ale kvôli tomu čo pre vás urobia. To znamená pomôžu vám schudnúť, „dajú vám nové telo.“ Ak ste chlap a kupujete si ferrari, tak si ho nekupujete kvôli tomu, že neviete čo s 200tisíc (síce môže byť aj to:) ale väčšinou kvôli statusu, ktoré vám to auto dá.

Preto stále myslite na to, že ľuďom predávate BENEFIT, ktorý kúpou vášho produktu získajú. Málo ľudí ale vie, aký presne BENEFIT ich produkt ponúka. Skúste si teraz urobiť jednoduché cvičenie. Napíšte si na papier 5 benefitov, ktoré súvisia s vaším produktom.

Máte? Ako váš zoznam vyzerá? Ak ste napísali Benefity takýmto spôsobom:

  • Môj produkt je takýto

  • Môj produkt má toto

  • Môj produkt urobí toto

Tak ste napísali vlastnosti produktu, v angličtine FEATURES. Toto je pasca, do ktorej sa dá veľmi ľahko chytiť.

Ak chcete premeniť FEATURES na BENEFITS tak existuje na to veľmi jednoduchý spôsob. Za každou FEATURES použite slovné spojenie WHICH MEANS (čo znamená) V praxi to potom vyzerá takto:

Môj produkt sa dá ľahko zložiť (FEATURES) čo znamená, že si ho viete bez problémov zbaliť do tašky a zobrať kdekoľvek so sebou (BENEFIT)

Môj produkt má špeciálne zloženie (FEATURES) čo znamená že dosiahnete výsledok rýchlejšie a pohodlnejšie (BENEFIT)

Samozrejme k jednej FEATURES môžete vymenovať aj viac BENEFITOV.

Mnoho ľudí skončí pri vymenovaní BENEFITOV, vy ale môžete ísť ešte ďalej a dať zákazníkovi ďalší dôvod, aby sa rozhodol pre vás. Pod posledným pismenkom skratky FBA sa skrývajú výhody (ADVANTAGE).

Tu je vašou úlohou napísať, prečo je váš produkt lepší ako konkurencia. V tomto je Amazon absolútne úžasný. Stačí ak si len pozriete 1 a 2 hviezdičkové referencie konkurencie a hneď viete, kde má ich produkt slabinu.

Ako príklad uvediem listing, ktorý som robil prednedávnom pre jedného klienta. Išlo o zalaminátovaný plagát na stenu.

Na začiatok som si prešiel negatívne referencie konkurencie a prišiel som na to, že u podobných, ale lacnejších produktoch je použitý tenký, menej kvalitný papier, s ktorým sa ťažko manipuluje, keď ho chcete nalepiť na stenu. Krčí a trhá sa.

Vďaka tejto info vyzeral potom môj text približne takto:

Náš plagát je vytlačený na kvalitnom hrubom papieri, ktorý je navyše zalaminátovaný.(FEATURES) Čo znamená, že ak ho budete dávať na stenu, bude sa vám s ním veľmi jednoducho pracovať a nehrozí vám, že ho nejakým spôsobom poškodíte.(BENEFIT) To sa bohužiaľ veľmi často stáva u lacnejších produktov, pri ktorých je použitý tenší, menej kvalitný papier.(ADVANTAGE)

Dámy, páni to je pre dnes z mojej strany všetko. Ak sa vám postup FBA páčil, určite ho skúste použiť aj pri tvorení vlastného listingu, alebo mu len dajte like vpravo hore

Pekný deň

m.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page