top of page

Alibaba a 40 zbojníkov, alebo ako si vybrať dobrého dodávateľa


Príjemné nedeľné popoludnie vám želám. Káva je zaliata, dieťa spí, môžem sa pustiť do práce.

K dnešnému príspevku ma " dokopali " vaše otázky. Mnohí z vás (ďakujem, že vás je toľko), ktorí ste sa rozhodli stiahnúť si môj ebook, ste sa ma pred tým vždy najprv pýtali, či tam nájdete niečo aj o tom, ako si vybrať dodávateľa.

Tu je moja odpoveď pre všetkých aj do budúcna:

Nie je, v ebooku sa tomuto kroku nevenujem. Jeho hlavnou témou je návod ako dostať produkt v rekordnom čase na prvú stranu (tak ako ste to mohli vidieť v mojom experimente), ako rozbehnúť jeho predaj a ako nastaviť komunikáciu so zákazníkmi, aby boli ochotnejší nechať vám 5 hviezdičkové referencie. To ako si vybrať dodávateľa, ako s ním komunikovať, na čo si dať pozor, nájdete v bonuse, ktorý je súčasťou ebooku. Tejto téme je venovaná takmer 2hodinová prednáška a všetky úskalia s vami prejde človek, ktorý cez amazon predáva 1000ce produktov mesačne a je v tom naozaj doma.

Ale aby som aspoň trochu uspokojil vašu zvedavosť, venujem nasledujúce riadky tejto téme.

Ak sa už nejaký ten piatok pohrávate s myšlienkou predávať svoj vlastný produkt na amazone, tak určite ste si už aj dokázali nájsť nejakého dodávateľa. Najčastejším miestom kde vás google pri hľadaní dodávateľa pošle je stránka alibaba.com.

Poďme sa pozrieť na 10 krokov, ktoré vám pomôžu vybrať najlepšieho partnera pre váš biznis.

1. Keď začnete na alibabe vyhľadávať svoj produkt, snažte sa ho hľadať cez rôzne frázy, ktoré s vaším produktom súvisia. Môžete tak objaviť dodávateľov, ktorých by ste ináč minuli. Tiež si všímajte "related searches" možno narazíte na príležitosti, ktoré vám predtým vôbec nenapadli.

2. Používajte FILTER. Na bočnej lište môžete roztriediť výsledky hľadania podľa regiónu, krajiny a kategórie.

3. Nezabudnite na funkciu "SORT BY" Využite možnosť identifikovať overených výrobcov. Vďaka

tomu sa zvýši vaša šanca, že všetko bude fungovať bez problémov, tak ako má a dodávateľ vás neojebabre. Mne sa to raz bohužial podarilo zažiť, ale to som objednával 5kové iphony za 90€/ks.

Ale bol aspoň taký zlatý, že namiesto toho mi poslal powerbanky.

Pre lepšie zorientovanie uvádzam čo znamenajú jednotlivé špecifikácie:

- GOLD SUPPLIERS (GS): Jedná sa o pre-kvalifikovaných a preverených dodávateľov

- Onsite Check(OCH): Prebieha verifikačný proces, aby sa dodávateľ mohol stať Gold Suppliers. Zamestnanci alibaby kontrolujú výrobné haly a treťou stranou sa overuje či je aj po právnej stránke všetko OK.

- A&V Check: To je alternatíva k "Onsite check" dodávateľ už prešiel celým procesom kontroly a môže sa stať GS.

- Assessed Supplier: Výrobca má k dispozícii hodnotiacu správu inšpekčnej spoločnosti tretej strany. Správa by mala byť kedykoľvek dostupná na stiahnutie

- ESCROW: Výrobca ponúka escrow servis pre bezpečné online platby

- e-Credit Line: V jednoduchosti, platba prebehne až keď je tovar dodaný

4. Pozrite si profil a históriu spoločnosti. Cez google si dajte vyhľadať (meno firmy) past history, či sa vám to nevyhodí nejaké negatívne referencie. Samozrejme tiež si pozrite referencie priamo na alibabe.

5. FOB. Táto skratka znamená “freight on board” . Je to cena, za ktorú sa dostane váš produkt k doručovacej spoločnosti. K FOB sa ešte prirátava cena za samotnú dopravu.

6.MOQ (Minimum Order Quantity). Každý výrobca udáva minimálny objem tovaru, ktorý si " musíte " objednať. Musíte dávam do úvodzoviek, pretože ak máte vážny záujem, vždy viete zjednávať. Tieto čísla výrobcovia uvádzajú v snahe pretriediť skutočných záujemcov od špekulantov.

7.Response Rate. Čím vyššie je toto číslo, tým máte vyššiu šancu, že vám niekto z firmy odpovie. Nenechajte sa tiež odradiť nižším číslom. Môže to znamenať len toľko, že potrebujete daného výrobcu osloviť viackrát.

8. Obrázky. Uistite sa, že produkt ktorý hľadáte vyzerá presne tak ako na obrázku. Niektorí výrobcovia nemusia upgradeovat svoje fotky.

9. Prišiel čas kontaktovať výrobcu. Určite ho žiadajte preukázať sa jeho registration number a business licenses a tiež bank’s reference letters. Ak si chcete výrobcu ešte ďalej prekontrolovať, tak na tejto stránke nájdete zoznam firiem, ktoré alibaba vylúčila zo svojej ponuky, pretože nejakým spôsobom porušovali pravidlá http://www.alibaba.com/help/safety_security/class/buying.html

10.Ak je všetko ok, dohodnite sa s výrobcom aby vám poslal zopár vzoriek produktu. Vždy najprv skontrolujte kvalitu a až potom začnite objednávať vo väčšom.

Teraz keď máte vybratého svojho dodávateľa, stiahnite si predlohu emailov, ktoré mu môžete jeden po druhom poslať a vďaka ktorým budete vyzerať ako profesionálna a seriózna firma

Majte pekný zvyšok víkendu

m.r.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page