top of page

Ako si vybrať produkt, ktorý vám na amazone zarobí peniaze


Je to prvý krok a poviem rovno, že v mojom prípade bol aj najťažší. Nie je nič horšie ako keď máte množstvo možností na výber. Čím viac ich je, tým ťažšie sa vám rozhoduje. Nakoniec to však dobre dopadlo a ak použijem slová zástupcu žrebovacej lotérie, tak pri výbere produktu som mal šťastnú ruku. Samozrejme nebolo to celé nechané na pospas náhody. Existuje päť zásad, ktorými by ste sa mali pri výbere produktu riadiť, a ktoré vám, myslím si na 90% prinesú úspech. Najprv vám ukážem, ktoré sú to a nakoniec sa pristavím pri chybách, ktoré môžu nastať a ako úplný bonus na záver si pozrieme, ktoré kategórie sú ideálne a ktorým sa radšej vyhnúť.

1. zásada pri výbere produktu

Prišiel som na to, že aj v krajinách kde je z nášho pohľadu blahobyt, zákazník rieši cenu. Vždy však existuje nejaké cenové rozpätie, kde o cene az tak veľmi nerozmýšľate a produkt kúpite. Pri amazone sa toto rozpätie pohybuje od

£10 - £40. Najviac predajov mám pri produkte, ktorý je v cenovom rozpätí

£20 - £30

2. zásada pri výbere produktu

Na amazone je milión produktov, ale len niektoré generujú svojmu predajcovi blahobyt. Úžasné pri tomto biznise je, že presne viete zistiť, ktoré to sú. Amazon totiž zverejňuje topseller list pre každú jednu kategóriu a tam si viete presne podľa rankingu overiť, či sa produkt predáva, alebo je v sklade zapadaný prachom. Vždy si vyberajte produkt, ktorý je v TOP100 vo svojej kategórii a maximálne do TOP1000 v hlavnej kategórii. Pri takej pozícii môžete očakávať slušné obraty. Viď obr.nižšie. Vo svojej kategórii (ethernet cable) je tento produkt na 1.mieste a v hlavnej kategórii electronics na 10tom. Čiže z tohto pohľadu ideálny produkt.

3.zásada pri výbere produktu

Hľadajte produkt, ktorý môžete predávať pod vlastnou značkou. A verte mi, že absolútne z toho nemusíte mať obavy. Prvé čo ľudí napadne je, že chcú predávať značky, ktoré už poznajú, lebo už majú nejakú predstavu ako to môže ísť, alebo sami tú značku používajú. Problém je ale v tom, že stále budete predávať produkt niekoho iného. Čo má niekoľko nevýhod.

1. nemôžete rozhodovať o cene. Ak raz stojí iphone 800 dolárov, tak za 850 dolárov ho od vás nikto nekúpi.

2. na trhu je už x predajcov, ktorí tento produkt predávajú. Ak sú tiež na amazone, tak len jeden z nich získa výhodu v podobe tzv. BUY BOX. Všetci ostatní sú uvedení len ako číslo v zátvorke s komentom "more buying choices" A ak ste v tej zátvorke aj vy a chcete aby zákazník kúpil od vás, čo je najjednoduchšie urobiť? Znížiť cenu = obrať sa o zisk.

Pre lepšie pochopenie vám teraz uvediem tri páry produktov a porozmýšľajte, ktorý z nich spĺňa toto kritérium a mohli by ste ho predávať pod vlastnou značkou

1. púzdro na iphone vs. iphone

2. elektrický mixér vs. silikonová stierka

3. fotoaparát vs. stojan na foťák

4.zásada pri výbere produktu

Produkt ktorý ste si vybrali môže spĺňať všetky tri predchádzajúce podmienky, ale napriek tomu neuspejete. Dôvod je ukrytý v tom, že váš konkurent môže byť veľmi silný a jednoducho mu už nedokážete "ukradnúť" zákazníkov. Zistíte to jednoducho podľa počtu jeho referencií. Moja skúsenosť je, že ak má produkt viac ako 1000 referencií, tak je veľmi malá pravdepodobnosť, žeby ste dokázali uspieť s rovnakým produktom.Ešte prijateľná hladina je do 200 referencií.

5.zásada pri výbere produktu

Poznate to? Sa stretnú dvaja kamaráti a jeden sa pýta druhého. Baví ťa chodiť do roboty? A druhý mu odpovedá: Nebaví, ale z niečoho žiť musím.

5 zásada nie je 100% podmienkou, ale je super ak máte k produktu nejaký vzťah, napr. sami ho používate, vyriešil váš problém atď. Ak máte k produktu osobný vzťah, verte mi, že vytvoríte úplne iný opis, ako človek, ktorý ho len chce predať a ten zákazník to potom cíti. Na druhej strane vás tento bod môže zaviesť aj do slepej uličky, ale to už sú...

Chyby, ktoré môžu nastať

Ok, sme na konci a ja som vám na začiatku sľúbil, že ešte si povieme niečo o chybách, ktorých by sa bolo dobré vyvarovať.

Prvá chyba, ktorá vás môže dostať je, že všetci máme takú vlastnosť, ktorá sa volá ZOVŠEOBECŇOVANIE. V preklade to znamená, že ak sa niečo páči mne, tak si myslím, že sa to musí páčiť všetkým. Na tomto môžete veľmi pohorieť. Preto ak napríklad štrikujete papuče a v hlave vidíte, že vďaka vám v nich budú chodiť milióny ľudí, prebehnite si to najprv cez 4 zásady.

Druhou chybou je výber ťažkého a neforemného produktu. Čím je produkt ťažší, tým viac zaplatíte na poštovnom a tým menej zarobíte. Ak neviete produkt strčiť do bublinkovej obálky, ale musíte ho baliť do krabice, tiež vám to dvihne náklady na poštovné, lebo už to musíte posielať ako balík.

Tiež je dobré porozmýšľať nad sezónnosťou produktu, nad jeho koncovým zákazníkom, či ho budú kupovať aj muži, alebo len ženy, alebo naopak. Dôležité sa je vyvarovať produktom, od ktorých sa očakáva nejaká mechanická funkcia. Pretože ako vraví Murphy " Čo sa môže pokaziť, to sa aj pokazí" a kto potom bude riešiť reklamácie a storná? Presne tak.

Momentálne mám vo svojej ponuke na amazone 5 produktov. A ako zase povedal jeden talian, ktorého volali Paretto " 20% ľudí urobí 80% zisk a to isté platí aj naopak" A dokonca to platí aj na moje zárobky z predaja týchto produktov. 2 produkty šlapú ako hodinky a zvyšné tri občas prekvapia. Čo je pre mňa ale prekvapenie, že produkty sa predávajú úplne naopak ako som čakal. Tie, od ktorých som si sľuboval najviac sa držia priemeru a tie ktoré som zobral len do počtu ma prekvapili na plnej čiare. Tým chcem povedať, že nespoliehajte sa len na jeden produkt. Možno trafíte úspech hned pri prvom a možno až pri druhom, treťom produkte. Ale určite sa nevzdávajte a triafajte.

Ako bonus som pre vás pripravil kategórie, v ktorých sa triafa najľahšie a ktorým sa radšej vyhnúť

Ideálne kategórie:Baby, Cell Phones & Accessories, Computers & Accessories, Electronics, Home & Kitchen, Kitchen & Dining, Office Products, Pet Supplies, Sports & Outdoors, Toys & Games

Kategórie, ktorým sa radšej vyhnúť: Appstore for Android, Books, Clothing, Collectible Coins, Gift Cards, Grocery & Gourmet Food, Jewelry, Kindle Store, MP3 Downloads, Magazines, Movies & TV, Music, Shoes, Software, Video Games, Watches

Ostatné kategórie sú niekde medzi tým a vždy platí, že nič nestratíte ak sa pozriete aj tam. Možno práve tu narazíte na zlatú žilu

Matus Runner

Viac detailov ako nerobiť a zarobiť

vďaka amazonu nájdete tu.


Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page